Laatu ja vastuullisuus ovat Kiilaxin strategian ja arvojen ytimessä. “Vastuullisuus” vilahtelee liki jokaisen kasvavan yrityksen jargonissa tänä päivänä. Myös Kiilaxilla, mutta pelkästä muodin mukana menemisestä ei ole kysymys. Kiilaxin toimitusjohtaja Jouni Kontkanen näkee vastuullisuuden ottamisen kiinteäksi osaksi strategiaa myös kaupallisena etuna.
– Kiilaxin strategia on kasvaa kannattavasti, ja sille on paremmat edellytykset kun perusta on kunnossa, sanoo toimitusjohtaja Jouni Kontkanen.
Neljän sertin urakka
Kiilaxille on myönnetty neljä sertifikaattia: laatu (ISO 9001:2015), ympäristö (ISO 14001:2015) sekä työterveys ja työturvallisuus (ISO 45001:2018) sekä puun alkuperäketjun hallintaa koskevan sertifikaatin (PEFC ST2002:2013, PEFC ST2001:2008 v2).
“Me nähdään tämä myös kilpailuvalttina.”
Vastuullisuuskeskustelussa on siirrytty pelkästä ympäristöarvojen huomioon ottamisesta kohti laajempaan vastuullisuusajattelua. Se tarkoittaa myös yhteiskunnallista vastuuta, toiminnan läpinäkyvyyttä, organisaation hyvinvointia ja turvallisuutta.
– Meillä nämä asiat on noteerattu korkealle. Me nähdään tämä myös kilpailuvalttina, Kontkanen toteaa.
Hiilineutraali jo ennen sertifiointiprosesseja
– Ei asiat välttämättä huonosti olleet ennenkään. Mutta tässä meillä on nyt ollut se ajatus, että pannaan perusasiat kuntoon ja yhä parempaan jiriin, Kontkanen sanoo.
Kiilax on jo aikaisemmin ollut hiilineutraali yritys, kuten suurin osa sen tuotteistakin. Tämän lisäksi Kontkanen joukkoineen lähti tavoittelemaan sertifiointia johtamisen -, ympäristö - ja työterveyden- ja turvallisuuden laatujärjestelmilleen.
– Halu oman toiminnan kehittämiseen ja suoraviivaistamiseen oli yksi vaikutin, sanoo Kontkanen.
Lisäksi Kontkanen näkee sertifikaatit hyvänä ja puolueettomana keinona viestiä yrityksen tekemää kehitystyötä ulospäin, myös yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden suuntaan. Kiilaxin pääkumppaneilla, kuten sopimusvalmistajilla ja toimittavalla teollisuudella on myös omat laatujärjestelmänsä. Siinä ketjussa myös Kiilax haluaa olla vahvasti mukana.
– Sertit kertoo, että Kiilaxilla on hommat jiirissä. Sellaisen kumppanin kanssa on turvallista tehdä yhteistyötä.
Iso urakka
Sertifiointiprosessi ei ole vain johdon asia. Vaadittu prosessien kehittäminen lähtee liikkeelle tehtaan lattiatasolta, ja vaatii siksi myös koko organisaatiolta osallistumista ja sitoutumista – jatkossakin. Tehty työ kuitenkin myös palkitsee. Jo nyt tehdyn kehitystyön myötä työviihtyvyys ja -turvallisuus Kiilaxilla ovat parantuneet.
– Asiakkaille se on merkinnyt parempaa laatua ja palvelua, Kontkanen toteaa.
“Kaikki tietää missä mennään ja mitkä on tavoitteet.”
Sertifioinnin yksi tarkoitus on lisätä yritysten toiminnan läpinäkyvyyttä. Kun asiat ovat kunnossa, niin niistä on hyvä kertoa myös ulospäin. Avoimuus on myös virheiden myöntämistä ja niistä oppimista. Tämä on osa Kiilaxin yrityskulttuuria ja osa sen tarinaa.
– Ilmapiiri Kiilaxilla ylipäätänsäkin on hyvin avoin. Hyvät ja huonot asiat kyllä kerrotaan puolin ja toisin. Kaikki tietää missä mennään ja mitkä on tavoitteet, Kontkanen sanoo.
Jatkuvaa oppimista
Kiilaxilla ei haluta tyytyä saavutettuun tasoon, vaan suunta on tiukasti eteen ja ylöspäin. Yrityksen slogan, ”Askeleen edellä”, myös omalla tavallaan velvoittaa siihen.
– Tulevia projekteja ovat esimerkiksi reklamaatioprosessin rakentaminen. Tarkoitus on, että jatkossa näissä tapauksissa asiakkaille toimitetaan aina raportti siitä, miten reklamaatioon johtanut virhe on päässyt syntymään ja miten se jatkossa Kiilaxilla vältetään, Kontkanen kertoo.
– On tärkeää, ettei se avoimuus lopu silloin, kun sattuu epäonnistuminen. Niitä sattuu nimittäin joskus kaikille, ja niistä pitää osata oppia.
“Onnistumista yritetään jalostaa edelleen.”
Sertikaatit ja laatujärjestelmien kehittäminen ovat olleet Kiilaxilla selkeä onnistuminen.
– Sitä onnistumista jalostetaan edelleen, uutta tehden ja virheistä oppien, summaa Kontkanen.