Miksi KIILAX?
Miksi Kiilax? Tätä on kysytty minulta viime aikoina usein. Voisin toki vastata lyhyesti, että tämä oli hyvä vinkki kotiväeltä, mutta ei siinä ole vielä ihan kaikki.
Vuosi sitten rakensin mökillemme hyllykköä ja kävin Kiilaxilla sahauttamassa koivulevyjä pienemmiksi. Huomioni kiinnittyi tuolloin asiakaspalvelun seinällä oleviin sertifikaatteihin. Oli pakko sanoa ääneen, että hieno juttu, kun nuo on laitettu esille. Vanha Palavaneri oli kasvanut ja kehittynyt lujasti sitten viime käynnin.
Uuden äärelle
Samoihin aikoihin itselleni muodostui tilaisuus kouluttautua lisää ympäristö- ja ilmastoteemasta. Innostuin ajatuksesta ja hain mukaan Suomen ympäristöopisto – SYKLI:n järjestämään koulutukseen. Vaikka asiat ja termit olivat jo osin tuttuja, niiden monipuolisuus ja monitahoisuus kuitenkin yllätti. Pitkän työuran jälkeen oli oikein tervetullutta pysähtyä ja opiskella faktoja useasta eri näkökulmasta.
Koulutukseeni nivoutui myös työjakso valitussa yrityksessä. Tässä kohtaa KIIILAX ja Jouni Kontkanen astuivat mukaan kuvioon. Nopeat keskustelut Jounin kanssa johtivat yhteistyöhön sekä hankkeeseen, joka tähtäsi tarkastusluukkujen elinkaariarvioinnin (LCA) ja ympäristöselosteen (EPD) koostamiseen. Aluksi arvelin, että puolenkymmentä hyvää excel-taulukkoa, sopiva raportti ja se olisi siinä.
Jälleen kerran yllätyin – ihan kevyin perustein hiilitaseita ja ympäristöselosteita ei luoda.
Yrityksiltä vaaditaan valtava määrä dataa niin omasta kuin alihankkijoiden toiminnasta. Samalla toimintaa tulee kuitenkin tarkasteltua ja suunnattua pala palalta resurssien viisaaseen käyttöön. Taustalla odottavat vihreä siirtymä ja uusi Rakennuslaki, jonka painotukset kohdistuvat erityisesti kestävään rakentamiseen. Vaatimukset faktojen todentamiselle kasvavat tulevaisuudessa.
Valinnan paikka kaikille
Usein unohdamme, että konkreettiset muutokset edellyttävät myös valintoja: investoidaanko tuotantoon, henkilöstöön vai ilmastoon? Vihreä sähkö, uusiutuva diesel tai vaikkapa avainmerkki – kaikki ne vaativat paljon työtä ja lompakon avaamista, samoin kuin eri sertifikaatit nettisivuilla. Yrityksille nämä ovat isoja panostuksia. Työni myötä olen oppinut antamaan arvoa vastuullisille logoille.
Tietoisuus ympäristöstä ja vastuullisuudesta lisääntyy nykyisin kohinalla. Varsin kaukaiselta tuntuu 80-luvun ”Koijärven, Kessin ja Ei ydinvoimaa -merkin” aika. Silloin luotiin kuitenkin pohjaa tämän päivän vihreälle siirtymälle ja ympäristövastuulle.
Vastuunkantoa ja faktojen todentamista edellytetään yhä pienemmiltä yrityksiltä. Olemme selvästi vaiheessa, jossa kaikkialla luodaan laskureita, pelisääntöjä, taksonomiaa ym. Samalla jaetaan paikkoja tulevaisuusjunaan, joka etenee vauhdilla. Viime viikolla tuli mm. tieto YK:n ilmastokokouksesta, jossa hyväksyttiin luopuminen fossiilisista polttoaineista. Siinä mielessä oma ”syrjähyppyni” rakennusalan ja EPD-maailman pariin tuntuu erittäin fiksulta.
Siitä hyllyköstä tuli muuten priima. Ja logistiikkapäällikkö Markus Hämäläisen blogiin viitaten tiedoksi, että joulupöytä ilman rosollia on teeskentelyä.